•  
  •  

Uniformjas van de Vlaamse Wachtbrigade

De Vlaamse Wachtbrigade ontstond uit de (Vlaamse) Fabriekswacht, die sinds medio midden 1941 in dienst van de Lufwaffe met de bewaking van vliegvelden en fabrieken was belast. In juni 1943 werd de formatie onder de benaming ‘Vlaamse Wachtbrigade’ hervormd. Op dat moment telde de paramilitaire groepering zo’n 3600 manschappen, die in drie bataljons van elk vier compagnieën waren ingedeeld. Aanvankelijk werd het zwarte uniform van de Fabriekswacht behouden, mits toevoeging van een klein leeuwenschildje op de onderarm.
Midden 1944 werden de leden van niet-Duitse paramilitaire milities, onder andere ten gevolge van de landing in Normandië, opgenomen als Wehrmachtsangehörige. Naast een verplichte beëdiging op Adolf Hitler en de onderwerping aan Duitse onderrichtingen en reglementeringen van de Wehrmacht, kregen de leden het Duitse Luftwaffe uniform.

Hieronder is een uniformjas van de Vlaamse Wachtbrigade afgebeeld. Het groene kleurpigment in de stof waarmee de kraagspiegels en schouderstukken zijn afgeboord, is ten gevolge van blootstelling aan UV-licht in de loop ter tijd dermate sterk gebleekt, waardoor deze biezen een gele schijn vertonen. Deze jas maakte lange tijd deel uit van een oorlogsmuseum in het West-Vlaamse Dadizele. Na stopzetting van het museum rond 2000, en verkoop van de collectie bij een veilinghuis in Oostende, kwam de jas na een omzwerving in de Verenigde Staten rond 2004 terug in onze kontreien terecht.

Uniformjas van de Vlaamse Wachtbrigade

Uniformjas van de Vlaamse Wachtbrigade

Geef een reactie