•  
  •  

Waals ‘Légion Wallonie’ Armschildje

Aanvankelijk viel het Waals Legion onder het bevel van de Wehrmacht en was het – in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Vlaams en Nederlands Legioen- niet ondergeschikt aan de Waffen-SS. Bij de oprichting van de vrijwilligerslegioenen medio ’41 konden enkel volkeren die zich konden beroepen op Germaanse afstamming in aan de Waffen-SS ondergeschikte militaire formaties tegen het bolsjewisme ten strijde trekken. De anderen ressorteerden onder de Duitse Wehrmacht.

Vanaf begin ’43 ijverde Degrelle er voor het Waals Legioen onder te laten brengen bij de Waffen-SS. Naar eigen zeggen werd hij hierdoor volledig gesteund door SS-generaal Felix Steiner, bevelhebber van de SS-Pz.-Div. ‘Wiking’. Aldus Degrelle waren Walen immers meer Germaans dan sommige Duitsers. Alles werd in het werk gesteld om dit doel te bereiken, wat midden ’43 werd bewerkstelligd.

Fragment: Léon Degrelle en zijn redenaarskunst tijdens een toespraak aan talrijke volgelingen op 27 juni 1943.

 

Fragment: Léon Degrelle vertelt waarom hij zijn ‘Légion Wallonie’ onder het bevel van de Waffen-SS wou krijgen.

 

wallonie

‘Légion Wallonie’ armschildje, gedragen door het Waals Legioen van Léon Degrelle vanaf de oprichting van het ‘Légion’ in ’41 tot het einde van de oorlog.

 

Geef een reactie