•  
  •  

Archivalia: Van Cauwenberghe, Marcel, °1920 Hofstade, Vlaams Legioen, SS-Frw. Sturmbrigade ‘Langemarck’

Naar aanleiding van een vraag van F. V.C. uit Gent naar gegevens over zijn in 2002 overleden grootvader, Marcel Van Cauwenberghe, kunnen we dankzij de archieven en opzoekingen van de kring ‘Graven in het Oosten’ volgende informatie aan de familie verschaffen. De familie liet het ons toe de gegevens in onze databank te publiceren.

Naam, voornamen: Van Cauwenberghe, Marcel Jozef
Geboortedatum: 21 april 1920
Geboorteplaats: Hofstade

Foto van Marcel Van Cauwenberghe. Merk op: het NSJV-Trouwketeken gedragen op het miltaire uniform

Foto van Marcel Van Cauwenberghe. Merk het NSJV-Trouwkenteken op dat hier op het militaire uniform wordt gedragen.

 

  • Via de kring ‘Graven in het Oosten’ werd het dossier (steekkaart) in pdf-formaat bekomen. Marcel nam dienst in het Vlaams Legioen, en werd afgedeeld bij de 1. Kompanie. (Stamnummer op Erkennungsmarke: 1./FL 77). Op 14 februari 1943 werd hem het EKII verleend. Zijn naam is tevens vermeld op de EKII Verleihungsliste van het SS-Frw. Legion ‘Flandern’.
verleihungsliste-ekii-ss-freiw-leg-flandern

Verleihungsliste EKII van het Vlaams Legioen, met de vermelding van Marcel Van Cauwenberghe.

 

  • Om de opsporing van gezochte collaborateurs te vergemakkelijken werd kort na de oorlog een index met duizenden namen uitgegeven, de zogenaamde ‘Index van de staatsveiligheid’. Deze was zo’n 860 bladzijden dik. Ook de naam van Marcel werd op deze index als voortvluchtige collaborateur vermeld. In het document staat hij – verkeerdelijk – vermeld als lid van de SS-Vlaanderen. (Het niet-exacte onderscheid tussen de verschillende organisaties zoals: Waffen-SS, SS-Frw. Legion Flandern, (Algemene) SS-Vlaanderen, SS Frw.-Sturmbrigade ‘Langemarck’, Dietse-Militie/Zwarte Brigade, is een onnauwkeurigheid die zelfs menige historici tot op vandaag graag plegen te maken).
Vermelding in de Index van de staatsveilgheid, boek I

Vermelding in de ‘Index van de staatsveilgheid’, boek I, blz. 380-381

 

  • Na de oorlog werd Marcel op 3 maart 1947 door de Krijgsraad in Gent veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en levenslange ontzetting uit de rechten, wegens de wapens te hebben opgenomen tegen België.
bs-1947-05-29-5438-van-cauwenberghe-marcel-jozef

Vonnis van de Krijgsraad van 3 maart 1947 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

 

  • Na beroepsprocedure bij de rechtbank van eerst aanleg te Brussel werd het vonnis op 13 mei 1949 herroepen tot tien jaar ontzetting uit de rechten.

bs-1949-10-05-9397-van-cauwenberghe-marcel-jozef

bs-1949-10-05-9398-van-cauwenberghe-marcel-jozef

Publicatie in het Belgisch Staatsblad van het vonnis van 13 mei 1949, na beroep  bij de rechtbank van eerste aanleg te Brussel.

 

Bronnen en herkomst gegevens: kring ‘Graven in het Oosten’.

Geef een reactie