•  
  •  
  • Home
  • /Papier
  • /Joris van Severen door de lens van Willy Kessels (1898-1974)

Joris van Severen door de lens van Willy Kessels (1898-1974)

Originele portretfoto van Joris van Severen gefotografeerd door Willy Kessels. Links onderaan is in het fotopapier de naam ‘WILLY KESSELS’ ingestempeld.

Willy Kessels (1898-1974) wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger in ons land van een nieuwe, modernistische fotografie die vanaf het einde van de jaren 1920 op de voorgrond trad. Zijn oeuvre is bijzonder illustratief voor de praktijk van de beroepsfotograaf in de jaren ’30. Hij was actief op vele uiteenlopende terreinen: reportage en publiciteit, mode en portret, architectuur en industrie, naaktstudies, collages en abstracte experimenten.
Kessels was in 1932 betrokken bij de organisatie van de eerste “Internationale Tentoonstelling voor Fotografie en Cinematografie” in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. In 1933 realiseerde hij setfoto’s bij de communistisch geïnspireerde documentaire film ‘Misère au Borinage‘ van Joris Ivens en Henri Storck. In 1935 sloot hij vriendschap met Joris van Severen en realiseerde hij foto- en filmreportages voor het Verdinaso. In 1940 illustreerde hij het boek ‘Rex. Renaissance de la patrie‘ van Jean Denis en Léon Degrelle. Na de dood van Van Severen was Kessels tijdens de oorlog betrokken bij de oprichting van de kunstenaarsvereniging ‘De Meivisch’ te Bornem. Tevens maakte hij foto’s voor magazines van de bezetter. Hiervoor werd hij na de oorlog veroordeeld wegens ‘passieve collaboratie’.
Kessels hernam in de jaren 1950 zijn commerciële activiteiten en trad in deze periode vooral naar buiten met een aantal fotoboeken over zijn geboortestreek, het Scheldeland. Hierin leek Kessels afstand te hebben genomen van het modernisme, maar in de afzondering van zijn atelier bleef hij experimenteren met abstracties en ongewone afdruktechnieken.

Afbeelding 269

Originele portretfoto van Joris van Severen gefotografeerd door Willy Kessels. Links onderaan is in het fotopapier de naam ‘WILLY KESSELS’ ingestempeld.

Geef een reactie