•  
  •  
  • Home
  • /Insignes
  • /Armbandje 12. SS-Pz.-Div. ‘Hitlerjugend’ in ‘BeVo-Änhlich’-uitvoering

Armbandje 12. SS-Pz.-Div. ‘Hitlerjugend’ in ‘BeVo-Änhlich’-uitvoering

Textbook-type van het bandje ‘Hitlerjugend’ in BeVo-Ähnlich-uitvoering, dat toebehoorde aan de leden van de 12. SS-Pz.-Div. ‘Hitlerjugend’, geknipt en van een jas verwijderd.

Begin 1943 werd de nieuwe divisie opgericht, aanvankelijk met het idee alle leden van de Hitlerjugend met het geboortejaar 1926 op te roepen en er in onder te brengen. Vanaf mei van hetzelfde jaar werd begonnen met de opleiding in Beverlo, en tegen september 1943 bestond de de divisie al uit 16000 manschappen. Veel van het hoger kaderpersoneel waren ervaren veteranen vooral afkomstig uit de 1. SS-Pz.Div. ‘Leibstandarte-SS Adolf Hitler’. Na de opleiding was voltooid werd de divisie in Belgisch Limburg in reserve gehouden.
Op 6 juni 1944, de dag van de landing van geallieerden in Normandië, kreeg de ‘Hitlerjugend’ het bevel op te rukken naar Caen, teneinde de Britse en Canadese troepen terug te drijven naar hun landingsstranden Sword en Juno. Gedurende de eerste maand aan het Westfront, verloor de divisie zo’n zestig procent van haar troepen door gevechtsacties. Tegen september 1944 bestond de divisie nog uit amper 1500 à 3500 soldaten.

DSC02351

Geef een reactie